Rondom Toon Hermans

Rondom Toon Hermans

Rondom Toon Hermans

Wanneer

11 december 2014    
00:00

Egbert Derix ontmoet Maurice Hermans

Cultuurpodium De Speelplaats organiseert in samenwerking met Culturele Raad Tegelen een bijzondere avond. Een avond ‘Rondom Toon Hermans’. Op donderdag 11 december zijn Maurice en Egbert te gast op het Speelplaatspodium van Jochum Hof op Steijl.

Een programma samengesteld door de zoon van Toon, dichter/zanger Maurice Hermans en pianist Egbert Derix.

Maurice Hermans, die zijn vader veertig jaar in het theater bijstond, treedt in diens voetsporen met zijn dichtbundel ‘Dichter bij Liefde’.

“Het boekje ‘Dichter bij de Liefde’ bestaat uit versjes en gedichten geschreven vanuit zijn gevoel. Het zijn gedachten en herinneringen die hij in de loop der jaren heeft toevertrouwd aan het papier. Hoewel hij vindt dat hij zijn vader nooit kan overtreffen, heeft Maurice na het overlijden zijn levenswerk gecontinueerd. “Als mijn vader groenteman was geweest, dan was ik nu ook groenteman. Ik voel me helemaal met hem verbonden”, aldus Maurice Hermans.

Als je zijn nieuwste boekje ‘Dichter bij de Liefde’ leest, vallen de gedichten ‘Moederdag’, ‘Mijn moeder Rietje’ en ‘Mijn vader Toon’ onmiddellijk op. Citaat uit ‘Mijn moeder Rietje’:

Ze is nog altijd bij me, heel diep geworteld in mijn ziel

Ze gaat ook niet meer weg

Als ik ’s avonds naar de sterren kijk

En haar zie lopen langs die mooie witte Melkweg

Herkenning en warmte, woorden die je op een of andere manier raken.

Citaat uit ‘Mijn vader Toon’:

Met die lieve blauwe ogen, kon hij overal terecht

Met die prachtige, ouwe, trouwe blauwe blik

En geloof me mensen, zijn allergrootste fan…

Ben ik…

Egbert Derix is pianist/componist, winnaar van de Annie MG Schmidt Prijs werkt o.a. samen met Iain Matthews, Eric Vloeimans, John Helliwell (Supertramp) en de Marillion zangers Steve Hogarth & Fish. Een onverwachte ontmoeting leidde tot dit unieke samenwerkingsproject.

Egbert en Maurice brengen in dit programma gedichten en liedjes van Toon en Maurice en muziek van Egbert. Primeur is dat naast bekend werk ook nooit eerder uitgebracht werk van Toon wordt uitgevoerd, waarbij Toon zelf ook te horen is, begeleid door Egbert. Van deze samenwerking is inmiddels een cd verschenen: ‘In a Mellow Toon’.

Toon Hermans als rode draad van een veelzijdige avond.