Kyle Carey (GB/USA)

Kyle Carey (GB/USA)

Kyle Carey (GB/USA)

Wanneer

19 maart 2015    
00:00

Gaelic Americana

Op 19 maart 2015 is de uit Amerika afkomstige – en in Schotland wonende – Kyle Carey te gast bij Cultuurpodium De Speelplaats. Ze treedt met twee begeleiders op in het sfeervolle Jochum Hof op Steijl.

In de wereld van de akoestische muziek is Kyle Carey een nieuwe naam. Deze zangeres en songschrijfster van Keltische en Amerikaanse folkmuziek debuteerde onlangs met haar album ‘Monongah’, geproduceerd door de Ierse gitarist Donogh Hennessy. Haar muziek wordt omschreven als ‘Gaelic Americana’, een term ontstaan door haar zoektocht – vanuit haar Amerikaanse achtergrond – naar de roots van de Schotse traditionals. Enkele gevestigde waarden in dit genre leverden hun instrumentale bijdrage aan de opnamen van haar cd’s, waaronder fiddlers Rosie MacKenzie en Cleek Schrey en bassist Trevor Hutchinson (van ‘The Waterboys’).

Door middel van de negen nieuw gecomponeerde, maar zeer klassiek klinkende nummers op haar album ‘Monongah’, reizen we samen met Kyle Carey langs de Appalachen, Cape Breton en Schotland en maken we kennis met de muziek die in deze regio’s nog dagelijks te horen valt in clubs en pubs, maar ook op de officiële radiostations. De titeltrack is geïnspireerd op een gedicht over de grote mijnramp in Monongah, West Virginia waarbij 362 pas naar Amerika geëmigreerde mannen het leven lieten.

Het is vooral het liefelijke zangwerk van Kyle Carey dat haar muziek tot aangenaam beluisterbare concerten maakt.