JW Roy

JW Roy

JW Roy

Wanneer

21 maart 2022    
00:00

Waar

Harmoniezaal Tegelen
Posthuisstraat 30, Tegelen, Limburg, 5931 EN

“Terug naar zijn Brabantse Roots!”
JW Roy is een Nederlandse singer-songwriter die in 1997 debuteert. Hij werkte onder andere samen met Ilse DeLange, Guus Meeuwis, De Dijk en Marco Borsato. Jan Willem Roy wordt geboren in het Brabantse Knegsel. Met vrienden uit dit dorp begint hij op 14-jarige leeftijd rockgroep Sez You. Vanaf 1991 schrijft JW zijn eigen nummers voor zijn band Le Roi.
In 1997 wordt zijn debuutalbum Round Here uitgebracht, met Amerikaans getinte rootsmuziek. Deeper Shades volgt en de singer-songwriter staat in het voorprogramma van Ilse DeLange. Dat brengt hem met zijn J.W. Roy And The One Night Band naar de Verenigde Staten, tot 2001. Als deze band stopt gaat JW Roy op zoek naar een rauwer geluid. Voor deze nieuwe sound werkt hij samen met BJ Baartmans en JB Meijers, met als resultaat Keep It Coming in 2003. Een jaar later volgde het blues-album Kitchen Table Blues, ‘Straight Back to You’ is de eerste single daarvan In 2005 brengt JW Roy het album Laagstraat 443 uit, voor het eerst in Brabants dialect. Hij treedt met Guus Meeuwis op met liedjes die hij zelf mee heeft geschreven. In 2008 presenteert JW zijn eigen Nederlandstalige plaat: JW Roy. In 2010 volgt de theatertournee JW Roy weet het zeker. Het album-boek Dry Goods & Groceries brengt hem veel publieke belangstelling. Hij staat tevens met Diggy Dex in de Nederlandse hitlijsten met het nummer ‘Treur Niet’.
Begin 2020 moest ook JW Roy door corona ineens zijn optredens annuleren. Het leven viel stil. Hij kreeg het benauwd, maar toen hij eens in zijn voortuintje van zijn huis naar de mooie strakke lucht keek, zonder vliegtuigstrepen, herinnerde hem deze mooie leegte aan de ruimte en rust uit zijn jeugd. Daarvan wilde hij meer. Met dit verlangen werd het zaadje geplant voor de derde plaat van zijn Brabantse drieluik. Naast Laagstraat 443 en Ach, Zalig Man, ligt nu het fantastische derde deel Kouwe Kermis op de plank. Bij dit optreden laat JW zich begeleiden door Ruud van den Bogaard.